April 30, 2024
5 min read

En god behandlingsallians

Göran Krafft
Marknad

Trevlig valborg och första maj!

Valborg och första maj kommer med värme och sol. Vi hoppas att det kan få oss alla att känna större hopp om framtiden och en tro på att goda krafter vinner större genomslag i vår omvärld. Det är lätt att misströsta av alla negativa nyheter. Vi får försöka påverka det vi kan och det börjar kanske i det lilla när vi utför våra dagliga uppgifter och på bästa sätt hjälper våra klienter till ett bättre liv. Med det önskar vi alla våra klienter och uppdragsgivare en trevlig valborgsmässoafton och första maj.

I det här nyhetsbrevet vill vi besvara några frågor från våra uppdragsgivare som handlar om digital behandling ur olika perspektiv. De vanligaste frågorna är:

1. För vilka klientgrupper passar det med digital behandling och för vilka passar det inte?

2. Hur skapa en stark behandlingsallians via videosamtal?

3. Vilka är för- och nackdelar med fysisk och digital psykoterapi?

Grunden i all behandling är en stark behandlingsallians mellan psykoterapeut och klient oavsett om det gäller digital eller fysisk terapi. Därför blir det korta svaret på vilka klientgrupper som bäst passar för digital behandling att det beror på individen mer än vilken klientgrupp hen tillhör. Våra klienter söker för en rad olika livsproblem, allt från långvarigt skadligt bruk eller beroende till olika former av psykisk ohälsa och samsjuklighet. Flera står långt från arbetsmarknaden medan andra har fast arbete. Några har anhöriga, partner eller barn med skadligt bruk som har lett till medberoende.

Hur skapas en stark allians

För oss på Access duo innebär en stark behandlingsallians att psykoterapeuterna kontinuerligt arbetar för stärka patientens tro på sin förmåga att förändra sitt liv vilket kan öka motivation för förändring. Vidare trycker vi på att ha tydliga mål och en plan för terapin som gör att klienterna känner sig mer motiverade att arbeta mot förändring.

Att sträva efter ett utvecklande samarbete mellan psykoterapeut för att identifiera mål och strategier för förändring är också något som stärker alliansen. Att involvera patienten i beslutsfattandet och betona deras egen expertis i sina liv kan öka engagemanget och motivationen för förändring. Positiv feedback och uppmuntran när patienten gör framsteg kan förstärka beteenden som leder till förändring, även att visa förståelse för de utmaningar som kan uppstå under processen är viktigt.

Till sist, men inte minst, arbetar våra behandlare med att upprätthålla en icke-dömande attityd och varsamt men nyfiket utforska klienternas rädslor och ambivalens gentemot förändring vilket också bidrar till att stärka behandlingsalliansen.

För och nackdelar

Det finns såklart både för- och nackdelar med såväl digital som fysisk psykoterapi.

En av våra psykoterapeuter, Josefine Gutö, beskriver det så här:

Fördelar med digital terapi är att det minskar trösklar och motstånd för samtalet, jag har möjlighet att möta klienten där hen är och kan på så vis få mer tillgång till klienten. En annan fördel är att klienten kan vara mer öppen utifrån att hen befinner sig på en trygg och välkänd plats vilket ju tar ett tag för terapirummet att bli.

Jag har också märkt att vid eventuella bakslag tex om klienten druckit, är det lättare att återgå till nykterhet och arbeta med bakslaget utifrån att skammen kring "misslyckandet" inte hindrar personen från att ta sig till mötet på samma sätt.

Det jag kan uppleva som svårigheter är teknikstrul, tex om klienten är på en plats där det är dålig uppkoppling och det inte går att få till något flyt i samtalet. Vid vissa tillfällen har jag också upplevt att det är en nackdel att inte kunna använda alla sinnen, framför allt luktsinnet om jag har känt mig osäker på en klients nykterhet. Jag har vid de tillfällena haft en tät kontakt med uppdragsgivare för att kunna dela med mig av min osäkerhet.

Lowe Eriksson, som arbetat med samtalsbehandling i 20 år, beskriver för- och nackdelar med fysisk terapi så här:

Jag upplever att fördelar med fysisk terapi jämfört med digital terapi kan inkludera en mer direkt mänsklig närvaro och interaktion, jag tycker det kan skapa en djupare känsla av förtroende och kontakt mellan mig och klienten. Dessutom kan fysisk terapi lättare ge mig möjlighet att uppfatta och observera kroppsliga signaler och reaktioner som kan vara svåra att upptäcka digitalt.

Nackdelar tycker jag kan vara att fysisk terapi kan vara mindre tillgänglig för klienter med fysiska begränsningar eller de som bor på avlägsna platser. Det är också mer tidskrävande och kostsamt på grund av resor till terapeutens lokal. Digital terapi, å andra sidan, skapar bekvämlighet, tillgänglighet och flexibilitet.

Sammanfattningsvis kan både fysisk och digital samtalsterapi vara effektiva beroende på patientens, problem, önskemål, tillgänglighet och behov. Skillnaderna mellan fysisk och digital samtalsterapi kan vara betydande, och båda metoderna har sina egna för- och nackdelar.

Nedan visar vi en sammanställning av Access duos erfarenheter tillsammans med andras.

Fysisk Samtalsterapi:

Fördelar:

1. Direkt interaktion: Fysisk samtalsterapi möjliggör direkt ansikte mot ansikte-interaktion mellan terapeuten och patienten, vilket kan underlätta förbindelsen och kommunikationen.

2. Fysisk närvaro: Möjligheten att vara fysiskt närvarande kan skapa en känsla av trygghet och närhet som vissa patienter kan dra nytta av.

3. Begränsad distraktion: I en fysisk miljö är det oftast mindre risk för tekniska störningar eller distraktioner jämfört med digitala plattformar.

Nackdelar:

1. Geografiska begränsningar: Patienter kan behöva resa till terapeutens kontor, vilket kan vara besvärligt eller dyrt.

2. Tidsbegränsningar: Tidsbegränsningar för resor och samtal kan vara ett hinder för patienter med begränsad flexibilitet.

3. Stigmatisering: Vissa patienter kan känna sig obekväma med att besöka en terapeut på en fysisk plats på grund av social stigmatisering kring mental hälsa.

Digital psykoterapi:

Fördelar:

1. Tillgänglighet: Digital psykoterapi möjliggör tillgång till terapi från hemmet eller valfri plats med internetanslutning.

2. Flexibilitet: Digital psykoterapi är mer flexibel i tid och till plats vilket ger möjlighet till snabbare återkoppling mellan klient och terapeut.

3. Anonymitet: Vissa klienter kan känna sig mer bekväma att öppna sig och dela sina problem i en digital miljö där de kan vara mer anonyma.

Nackdelar:

1. Teknikproblem: Internetavbrott eller problem med videokonferensplattformar kan påverka samtalens kvalitet och kontinuitet.

2. Brister i kontakten: Den digitala miljön kan minska den personliga kontakten mellan terapeut och klient jämfört med fysisk interaktion.

3. Säkerhet: Frågor om dataskydd och säkerhet kan vara en oro för vissa patienter när de delar känsliga uppgifter online.

Kontakta oss gärna!

Om du har klienter i behov av digital öppenvårdsbehandling,

kontakta Lowe, 08-578 171 21, lowe.eriksson@accessduo.se

Vill du diskutera pilotprojekt eller få en presentation via Teams, kontakta

Göran Krafft, 070-549 05 55, goran.krafft@irisuc.se

Det finns mer att berätta om våra nuvarande och kommande samarbeten så håll utkik efter våra nyhetsbrev och besök oss gärna: www.accessduo.se

Bästa hälsningar från oss på Access duo!

Kunskap – länkar

https://psykologpartners.se/kunskap/digital-psykologi-nyckeln-till-kompetensutveckling-och-framtidens-vard/

https://www.psykologforbundet.se/aktuella-fragor/covid-19/nyheter-covid-19/nyheter-covid-19/rad-till-dig-som-vill-borja-med-online-behandling/

https://www.psykologiguiden.se/rad-och-fakta/fa-hjalp/olika-behandlingsmetoder/behandling-pa-natet

https://www.gu.se/nyheter/effekter-av-internet-kbt-vid-depression-kartlagda

Share this post
Göran Krafft
Marknad
Kontakta oss
Vi finns här för att hjälpa dig. När du kontaktar oss hör vi av oss inom 24 h.
Kontakta oss