September 6, 2023
5 min read

Samsjuklighetsutredningen

Lowe Eriksson
Behandlingsansvarig
Josefine Gutö
Samtalsterapeut

I två webbinarier har vi belyst olika perspektiv av Samsjuklighetsutredningens förslag till en förändrad vård och behandling av människor med samsjuklighet. Det är omfattande förändringar som föreslås som får stora konsekvenser för både regioner och kommuner. Tex. föreslås ett lagstadgat samarbete kring människor med samsjuklighet där regionerna ska ha ett huvudansvar för patienter med psykiatriska diagnoser, skadligt bruk och/eller missbruk. Ambitionen är bl. a. att människor med samsjuklighet ska få en sammanhängande och personcentrerad vård för både beroenden, missbruk och psykisk ohälsa.

Förslagen innebär en långsiktig reform som kan sammanfattas så här:
  • Stegvis genomförande under fem år
  • Två år mellan beslut och ikraftträdande som föreslår vara tidigast 1/1 2026
  • Stimulansmedel under fem år
  • Nationell stödstruktur
  • Särskild utredare för avvecklingen av LVM-vården inom SIS 2024-2026

Några av Samsjuklighetsutredningens målbilder

Utredningen är omfattande och förslagen är många. Här presenteras några av målbilderna ur ett patient- och brukarperspektiv.

  • Tidig hjälp med psykisk ohälsa och skadligt bruk. Både personer med samsjuklighet och anhöriga uttrycker vikten att, genom förebyggande insatser fånga upp och förhindra skadligt bruk, beroenden och psykisk ohälsa. Hjälpen behöver sättas in tidigt när problem visar sig. Det kan underlättas genom att riskabelt bruk uppmärksammas i primärvården, en fungerande elevhälsa, tillgång till ungdomsmottagningar och mini-marior där regioner och kommuner samarbetar.
  • Stöd och vård som är lätt att hitta. Det ska vara tydligt vilka aktörer och vårdnivåer som finns och enkelt att komma i kontakt vården vid behov. För att åstadkomma detta krävs tydliga uppdrag till aktörer i systemet, samt en effektiv organisering och resurser som även inbegriper tillgång till personal med rätt kompetens för uppgiften. Även oberoende funktioner som kan lotsa individen i vårdsystemet behövs.
  • Vård och stöd som hänger ihop som en helhet. Den här målbilden syftar till en helhetssyn på individen utifrån psykiska, fysiska och sociala behov. Vidare att vårdkedjan hålls samman så att människor inte slussas hit och dit eller blir övergivna efter en utskrivning från tex. ett behandlingshem.
  • Inte bli utestängd från stöd och vård och få hjälp med både beroende och psykisk ohälsa. Målbilden understryker vikten av att skadligt bruk, beroende och andra psykiska sjukdomar behandlas samordnat. Utredningen visar att det sker för sällan och att det ibland finns regler om att man ska vänta ett visst antal månader efter att man blivit drogfri innan man kan få vård. För att målbilden ska uppnås behöver insatser för psykiatriska tillstånd integreras i högre grad än i dag, och socialtjänsten behöver ha ett tydligt uppdrag att ge insatser till personer som har ett skadligt bruk eller beroende, som inte är villkorade och som är inriktade på att förbättra levnadsförhållanden och inte på behandling.

  • En person jag kan lita på och som följer med i hela processen. För en individ med behov av många kontakter inom vården är det av stort värde att det finns en person som håller ihop planering och genomförande av insatserna. Personer med samsjuklighet betonar också vikten av en tillitsfull relation mellan den som håller ihop insatserna och den som behöver dem. Målbilden kan uppnås genom att det finns förutsättningar för kontinuitet i det ordinarie vård- och stödsystemet och genom att sådana särskilda funktioner garanteras för dem med de största behoven.

Några goda exempel på samarbete

I flera regioner och kommuner sker ett ökat samarbete kring missbruksbehandling och samsjuklighet. Till exempel arbetar allt fler socialsekreterare på beroendeenheter tillsammans med sjukvårdspersonal och när vi på Access duo haft dialoger med socialtjänst och regioner runt om i landet märker vi att flera har kommit långt i det arbetet.

Ett gott exempel på en verksamhet som arbetar som Samsjuklighetsutredningen föreslår är Riddarnäset i Region Värmland som arbetar med ungdomar med både psykiatrisk problematik och missbruk. ”Flexibilitet och tillgänglighet till flera sjukvårds- och hälsoresurser, på tider och sätt som fungerar för de boende, är en stor del av vinsten med att Riddarnäset drivs gemensamt av Region Värmland och Värmlands läns vårdförbund”, menar Ellinor Barse, behandlingskonsulent som samordnar stöd- och vårdverksamheten.

Ett annat exempel är Region Kronoberg som arbetar med integrerad missbruks- och beroendevård vid två enheter i Ljungby och Växjö där man samarbetar med länets kommuner och samlar spetskompetens inom missbruk och samsjuklighet. Man har skapat ett samverkansteam vars huvudsakliga uppgift är att skapa samarbete i patientens nätverk, se till att patienterna har en fungerande vardag och få en ökad livskvalitet. I teamet arbetar två sjuksköterskor och två skötare tillsammans med läkare, kurator och arbetsterapeut. Detta är helt i linje med Samsjuklighetsutredningens förslag.

Vilka behov tillgodoser en digital vård?

Att digital vård och behandling kommer att spela en allt större roll är högst sannolikt som vi påvisat i tidigare nyhetsbrev. Inom Access duo diskuterar vi kontinuerligt hur vi kan bistå människor med samsjuklighet, riskbruk, beroenden och psykisk ohälsa. Vi ser några aspekter vid digital vård och behandling som väl matchar målgruppens behov:

Tillgänglighet – möjlighet att snabbt få tillgång till kvalificerad behandling, i princip samma dag.

Platsoberoende – en behandling som kan påbörjas och genomföras oavsett var patienten befinner sig.

Flexibilitet – en behandling som utgår från patientens behov och situation. Oavsett livssituation kan samtal påbörjas helt på patientens villkor till exempel med korta samtal varje dag för att motivera till fortsatt behandling eller på tider då traditionell vård inte är tillgänglig.

Kontinuitet – digital vård och behandling möjliggör att kontinuitet uppnås genom hela vårdkedjan. Kontakten med en person via den digitala plattformen kan upprätthållas vart än patienten befinner sig i sin process.

Källor:
SOU 2021: 93 Från delar till helhet – en reform för samordnade, behovsanpassade och personcentrerade insatser till personer med samsjuklighet

SOU 2023:5 Från delar till helhet – tvångsvården som en del av en sammanhållen och personcentrerad vårdkedja

Vill ni boka in en presentation av Access duo via Teams? Har ni klienter som behöver stöd och behandling med kort varsel?

Hör av er till:

Lowe Eriksson                                     Josefine Gutö

08-578 171 21                                        08-578 171 23


Share this post
Lowe Eriksson
Behandlingsansvarig
Josefine Gutö
Josefine Gutö
Kontakta oss
Vi finns här för att hjälpa dig. När du kontaktar oss hör vi av oss inom 24 h.
Kontakta oss