I två webbinarier har vi belyst olika perspektiv av Samsjuklighetsutredningens förslag till en förändrad vård och behandling av människor med samsjuklighet. Det är omfattande förändringar som föreslås som får stora konsekvenser för både regioner och kommuner. Tex. föreslås ett lagstadgat samarbete kring människor med samsjuklighet där regionerna ska ha ett huvudansvar för patienter med psykiatriska diagnoser, skadligt bruk och/eller missbruk. Ambitionen är bl. a. att människor med samsjuklighet ska få en sammanhängande och personcentrerad vård för både beroenden, missbruk och psykisk ohälsa.
Utredningen är omfattande och förslagen är många. Här presenteras några av målbilderna ur ett patient- och brukarperspektiv.
I flera regioner och kommuner sker ett ökat samarbete kring missbruksbehandling och samsjuklighet. Till exempel arbetar allt fler socialsekreterare på beroendeenheter tillsammans med sjukvårdspersonal och när vi på Access duo haft dialoger med socialtjänst och regioner runt om i landet märker vi att flera har kommit långt i det arbetet.
Ett gott exempel på en verksamhet som arbetar som Samsjuklighetsutredningen föreslår är Riddarnäset i Region Värmland som arbetar med ungdomar med både psykiatrisk problematik och missbruk. ”Flexibilitet och tillgänglighet till flera sjukvårds- och hälsoresurser, på tider och sätt som fungerar för de boende, är en stor del av vinsten med att Riddarnäset drivs gemensamt av Region Värmland och Värmlands läns vårdförbund”, menar Ellinor Barse, behandlingskonsulent som samordnar stöd- och vårdverksamheten.
Ett annat exempel är Region Kronoberg som arbetar med integrerad missbruks- och beroendevård vid två enheter i Ljungby och Växjö där man samarbetar med länets kommuner och samlar spetskompetens inom missbruk och samsjuklighet. Man har skapat ett samverkansteam vars huvudsakliga uppgift är att skapa samarbete i patientens nätverk, se till att patienterna har en fungerande vardag och få en ökad livskvalitet. I teamet arbetar två sjuksköterskor och två skötare tillsammans med läkare, kurator och arbetsterapeut. Detta är helt i linje med Samsjuklighetsutredningens förslag.
Att digital vård och behandling kommer att spela en allt större roll är högst sannolikt som vi påvisat i tidigare nyhetsbrev. Inom Access duo diskuterar vi kontinuerligt hur vi kan bistå människor med samsjuklighet, riskbruk, beroenden och psykisk ohälsa. Vi ser några aspekter vid digital vård och behandling som väl matchar målgruppens behov:
Tillgänglighet – möjlighet att snabbt få tillgång till kvalificerad behandling, i princip samma dag.
Platsoberoende – en behandling som kan påbörjas och genomföras oavsett var patienten befinner sig.
Flexibilitet – en behandling som utgår från patientens behov och situation. Oavsett livssituation kan samtal påbörjas helt på patientens villkor till exempel med korta samtal varje dag för att motivera till fortsatt behandling eller på tider då traditionell vård inte är tillgänglig.
Kontinuitet – digital vård och behandling möjliggör att kontinuitet uppnås genom hela vårdkedjan. Kontakten med en person via den digitala plattformen kan upprätthållas vart än patienten befinner sig i sin process.
Källor:
SOU 2021: 93 Från delar till helhet – en reform för samordnade, behovsanpassade och personcentrerade insatser till personer med samsjuklighet
SOU 2023:5 Från delar till helhet – tvångsvården som en del av en sammanhållen och personcentrerad vårdkedja
Vill ni boka in en presentation av Access duo via Teams? Har ni klienter som behöver stöd och behandling med kort varsel?
Hör av er till:
Lowe Eriksson Josefine Gutö
08-578 171 21 08-578 171 23